Ons project Boeren aan het roer heeft donderdag 29 november de Waterinnovatieprijs gewonnen. De jury vond dat het project in de categorie Voldoende water uitstak boven de rest van de inzendingen. Het juryoordeel:

Dit betreft een praktijkproef waarin drukdrainage als nieuwe techniek gecombineerd wordt met een goede samenwerking tussen agrarische sector en waterschappen. Boeren nemen het peilbeheer over en het waterschap treedt terughoudend op. De boeren krijgen meer verantwoordelijkheid. Hoewel de aanpak zich nog moet bewijzen in de praktijk, kan het volgens de jury zeker een oplossing bieden voor de essentiële dreiging van de zakkende veengebieden.

Over de prijs

De Waterinnovatieprijs is een initiatief van de Unie van Waterschappen. Er waren in totaal vier categorieën. Per categorie waren drie projecten genomineerd waarvan de jury een winnaar koos. Daarnaast is er een publieksprijs. Die is gewonnen door Koningshoeven NextGen van Abdij OLV Koningshoeven en Waterschap De Dommel.

Video

In het juryrapport (pdf, 324 kB) leest u meer, ook over de projecten die in de prijzen zijn gevallen in de andere categorieën. In onderstaande video vertelt projectleider Annette van Schie over Boeren aan het roer: