Kamerik – Afgelopen maandag 17 juni zijn er opnames gemaakt bij de familie Janmaat te Kamerik voor aflevering 14 van het programma de Keuken van Utrecht.

Er wordt aandacht besteed aan het aanleggen van onderwater drainage (OWD) om de grondwaterspiegel onder het weiland zowel in de zomer als in de winter optimaal te houden en op die manier inklinking van veen tegen te gaan. Zonder de optimale sturing van het grondwaterpeil door zowel drainage als infiltratie kan de bodem tot 1 cm per jaar dalen waarbij tot 20 ton CO2 per ha/jaar kan vrijkomen. OWD is een van de speerpunten in het initiatief Klimaat Slim Boeren op Veen (KSBoV). Bij dit initiatief worden behalve deze CO2 remmende maatregel ook aandacht besteed aan bijvoorbeeld de aanplant van natte teelten zoals de lisdodde.

KSBoV is een samenwerking tussen twee Agrarische Collectieven (Rijn, Vecht en Venen & Rijn, Gouwe en Wiericke  en het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden. De aanleiding voor het interview was op aangeven van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) wat een initiatief is van LTO Nederland aangestuurd door de Rijksoverheid.

In het programma op RTV Utrecht legt Henk Jan Soede, lid van de Stuurgroep KSBoV uit hoe OWD werkt en wat de positieve effecten zijn voor klimaat, milieu en het boerenland. De uitvoerende partij, Barth Drainage, komt ook nog even aan het woord en is het aanleggen van de drainagebuizen goed te zien.

Het programma wordt op 1 juli vanaf 12.20 uur elk uur uitgezonden op RTV Utrecht uitgezonden en kan teruggekeken worden via Keuken van Utrecht.

Foto: W.Asyee