Bron: provincie Utrecht

De provincie Utrecht treft voorbereidingen om in de polder Marickenland een proef te houden met de teelt van lisdodde, ook wel bekend als ‘rietsigaren’. Met deze pilot op 6 hectare wil de provincie onderzoeken hoe deze plant het beste groeit. Als dit experiment slaagt, wordt een grotere proef gestart op 50 hectare in Marickenland.

Lisdodde kan helpen om bodemdaling terug te dringen omdat de plant in een laag water groeit. Er komt dan geen zuurstof bij het veen in de bodem, waardoor die minder zal inklinken. Daarnaast onttrekt lisdodde (kunstmatige) voedingsstoffen uit de bodem die de balans in de bodem verstoren, draagt het gewas bij aan een betere waterkwaliteit en kan de teelt van lisdodde mogelijk een extra inkomstenbron bieden voor de agrariërs in dit gebied.

Marickenland:

De polder Groot-Mijdrecht krijgt een uniek natuurgebied: Marickenland. In Marickenland wordt de komende jaren weidegrond omgevormd tot rietland, nat grasland en bloemrijk grasland. Het gebied, dat ligt tussen de N212 (Ir Enschedeweg) en Vinkeveen, sluit aan op de aangrenzende natuurgebieden in het Natuurnetwerk Nederland. De polder wordt een belangrijke schakel voor vele planten en dierensoorten die het goed doen in natte natuur. Zoals orchideeën en de grote ratelaar, de grote karekiet en de otter. Er komen wandelpaden, een natuurspeelplaats en een vogelkijkscherm. De polder ligt in het werkgebied van de gebiedscoöperatie Rijn, Vecht en Venen die zich sterk maakt voor agrarisch natuur-, landschaps- en water beheer.

Lees het volledige artikel op de website van de provincie Utrecht.