Waterinfiltratiesysteem (WIS)
Veenafbraak en bodemdaling ontstaan door ontwatering. Een waterinfiltratiesysteem (WIS) is een effectieve manier om daar wat tegen te doen. Het zorgt ervoor dat de grondwaterstand het slootpeil beter volgt. Daarvoor worden in het perceel, onder het slootwaterpeil, drains aangelegd. Bij lage grondwaterstand zorgen deze drains voor infiltratie, bij hoge grondwaterstanden voor ontwatering.
De inschatting is dat deze techniek ervoor zorgt dat de bodemdaling vermindert met 30 tot 50%! Bovendien is er een positief effect op de grasgroei en draagkracht van de grond, omdat de grond in het voorjaar eerder en in het najaar langer begaanbaar is.
Een nog groter effect kan worden bereikt door waterinfiltratiesystemen te koppelen aan een pomp, beter bekend als druk- of peilgestuurde drainage. Daarbij komen de drains in een pompput op het perceel uit, in plaats van in de sloot. Met druk of onderdruk in de put is het mogelijk om actief te sturen op de grondwaterstand en kan het hele perceel beter op peil worden gehouden. Deze techniek is wel duurder.
Een aantal factsheets en richtlijnen samengesteld door het NKB vindt u in onderstaande documenten.
Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden heeft in de keur uitvoeringsregels opgenomen voor de aanleg van WIS (zie hoofdstuk 69, bladzijde 547, via deze link). Onder voorwaarden kan de aanleg van WIS volstaan met meldplicht en zorgplicht.
Op 5 augustus 2021 heeft het KIWA de BRL1411 Buisdrainage met Veenweideinfiltratie en procescertificatie aangepast en uitgebreid. U kunt het document downloaden via deze link. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met dhr. Fred van der Meeren.